Bezpečnost potravin

Databáze flavonoidů

Vydáno: 22. 3. 2003
Autor:

Nová databáze obsahuje údaje o flavonoidech ve více než 225 druzích potravin a bude průběžně doplňována.

Významná vědecko-výzkumná instituce amerického ministerstva zemědělství ARS (Služba zemědělskému výzkumu) zpřístupnila v rámci databáze složení potravin část věnovanou rostlinným chemickým látkám –flavonoidům. Nová databáze obsahuje údaje o flavonoidech ve více než 225 druzích potravin a bude průběžně doplňována o nově získaná data. Flavonoidy jsou největší skupinou rostlinných chemických látek (rostlinné fenoly se dvěma benzenovými kruhy), kterými se v současné době zabývá řada vědců, vzhledem k jejich údajným příznivým zdravotním účinkům. Flavonoidy jsou obsaženy především v různých druzích čajů, ve víně, ovoci, zelenině, ořeších, semenech, a dokonce i v čokoládě. Vedle antioxidačních účinků vykazují některé flavonoidy i účinky antimikrobiální, údajně i antikancerogenní a kardioprotektivní. Mezi potravinové flavonoidy patří kupříkladu antokyanidiny v borůvkách, třešních či višních, katechiny v čaji, červeném vínu a jablcích a kvercetin v cibuli. Znalost přívodu flavonoidů prostřednictvím stravy je nezbytná pro zjišťování vztahů mezi množstvím flavonoidů a rizikovými faktory různých chorob souvisejících s vyšším věkem a degenerativních onemocnění. Další zpřístupněné databáze jsou věnovány izoflavonům a karotenoidům.
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp