Bezpečnost potravin

D-tagatóza: sladidlo prospěšné pro zuby

Vydáno: 26. 7. 2003
Autor:

V USA schváleno s konečnou platností tvrzení o prospěchu D-tagatózy pro zuby. První komerční výrobek (funkční sladidlo) na bázi tagatózy byl uveden na trh v roce 2003 pod názvem “Gaio® tagatose ”. Výroba v Německu, plánuje se i v Dánsku.

Úřad pro kontrolu potravin a léků v USA (FDA) schválil jako konečné své prozatímní nařízení týkající se tvrzení zdravotního prospěchu D-tagatózy. Od 3. července 2003 lze s konečnou platností uvádět, že alkoholický cukr D-tagatóza je, z hlediska vlivu na výskyt zubních kazů, prospěšný pro zuby.

Výrobcem D-tagatózy je firma Arla Foods Ingredients, která patří k největší evropské mlékárenské skupině. Licenci na výrobu D-tagatózy z mléčného cukru laktózy koupila Arla Foods od americké společnosti Spherix v roce 1996.
První komerční výrobek na bázi D-tagatózy – funkční sladidlo – byl uveden na trh v roce 2003 pod názvem Gaio® tagatose. Firma Arla vyvinula tento výrobek ve spolupráci s německým výrobcem cukru (Nordzucker). Nový závod na výrobu tohoto sladidla byl umístěn do blízkosti Hannoveru v Německu. Pokud poptávka po Gaio® tagatose dosáhne očekávané výše, bude se druhý provoz stavět v největší sýrárně firmy Arla v Taulov v Dánsku.
Ačkoliv má D-tagatóza chuť cukru, obsahuje pouze třetinu energie než cukr. Kromě toho, že je toto sladidlo příznivé pro zuby, má prebiotický účinek, tzn. stimuluje v trávicím traktu prospěšné bakterie. Vzhledem k tomu, že nezvyšuje hladiny cukru v krvi, je vhodné pro diabetiky. Kromě sladicího účinku (např. čokoláda, snídaňové cereálie) lze alternativně použít jako zvýrazňovač chuti a vůně (např. sycené nápoje, žvýkačka a mléčná čokoláda).

Více informací o firmě Arla Foods Ingredients
Více informací o výrobku Gaio® tagatose
Více informací v češtině o D-tagatóze viz  Agronavigator (vyhledávání)