Bezpečnost potravin

Cukr s nízkým glykemickým indexem

Vydáno: 26. 10. 2003
Autor:

Náhražka cukru Isomalt společnosti Palatinit, vyráběná z čistého řepného cukru, má velmi nízký glykemický index a je proto vhodná pro diabetiky a jako podpůrný prostředek ke snižování cholesterolu.

Nové testy prováděné společností Palatinit ukázaly, že náhražka cukru Isomalt má velmi nízký glykemický index (GI .. glykemický index potravy je definován jako poměr plochy pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykemie testované potravy, obsahující 50 g sacharidů, a plochy standardní potravy. Standardní potravou je 50 g glukózy, resp. bílý chléb s obsahem 50 g sacharidů), a může být tudíž doporučována k časté spotřebě. Glykemický index, který měří účinek sacharidů na krevní cukr, používají zejména diabetici, ale i ti, kteří si chtějí zlepšit hodnotu cholesterolu, resp. uchovat zdravé srdce. Při současném stavu obezity populace, která dosahuje téměř epidemických rozměrů, jsou výrobci potravin pod neustálým tlakem snižovat obsah cukru a tuku ve svých výrobcích. Společnost Palatinit, sesterská společnost největšího evropského výrobce cukru Südzcker, doufá, že výsledky testů, prováděných Výzkumnou službou pro GI univerzity v Sydney (SUGiRS) ještě více podpoří používání Isomaltu jako náhražky cukru a dalších sladidel. Isomalt se vyrábí z čistého řepného cukru dvoustupňovou technologií, při níž získává garantovanou stabilitu molekulárních vazeb. Výsledný produkt – Isomalt není kompletně rozkládán ani bakteriemi zubního plaku v ústech, ani štěpením v tenkém střevu, takže nepoškozuje zuby a hladina krevní glukózy zůstává  skutečně konstantní. V některých zemích je GI je uváděn jako součást informace o nutriční hodnotě potraviny.
http://www.nutraingredinets.com