Bezpečnost potravin

Čokoládou proti kašli

Vydáno: 1. 12. 2004
Autor:

Britští výzkumníci zjistili, že theobromin, který se nalézá v kakau je téměř třikrát účinnější při utišení kašle než kodein, který je považován za nejlepší lék proti kašli.

Britští výzkumníci z Imperial College London a Royal Brompton Hospital zjištili, že theobromin, který se nalézá v kakau, je téměř třikrát účinnější při utišení kašle než kodein, který je považován za nejlepší lék proti kašli. Přestože přetrvávající kašel nemusí být nutně škodlivý, má většinou negativní dopad na kvalitu života a nový objev by mohl být významným krokem kupředu v řešení tohoto problému. Na základě předchozích studií bylo konstatováno, že flavonoly, které jsou přirozenou složkou kakaových bobů, mohou zlepšovat funkci krevních cév, která je spolehlivým indikátorem kardiovaskulárního zdraví. Rovněž kofein, který je obsažen v čokoládě, má do jisté míry příznivý vliv na zdraví srdce. V rámci britské studie byl 10 zdravým dobrovolníkům náhodně podáván v různou dobu theobromin, placebo nebo kodein. Pro porovnání účinnosti byla u sledovaných účastníků měřena po podání těchto tří látek hladina kapsaicinu. Výzkumníci používají kapsaicin, chemickou látku nalézající se v chilli, v klinickém výzkumu k vyvolání kašle jako indikátor při testování účinnosti léků proti kašli. Při podání theobrominu byla koncentrace kapsaicinu, nezbytná k vyvolání kašle, asi o třetinu vyšší v porovnání se skupinou, která dostávala placebo. Při podání kodeinu bylo množství kapsaicinu potřebné k vyvolání kašle pouze nepatrně vyšší než u placeba. Theobromin účinkuje potlačením aktivity hlavového nervu, který je odpovědný za vyvolání kašle. Výzkum rovněž potvrdil, že na rozdíl od standardních prostředků na léčbu kašle nemá theobromin žádné vedlejší účinky ani na kardiovaskulární ani na centrální nervový systém. Theobromin je tudíž nejenom účinnější než kodein, ale nadto nevykazuje žádné nepříznivé vedlejší účinky. Je proto možné podávat větší dávky theobrominu, čímž se jeho účinnost ještě zvýší. Podle názoru autorů výzkumu je ale zatím předčasné radit pacientům s kašlem, aby se léčili sami pojídáním čokolády. Výsledky výzkumu byly prezentovány v prosinci 2002 na sympoziu Britské torakální společnosti (BTS) v Londýně. Plné znění je možno získat na adrese

http://www.nutraingredients.com