Bezpečnost potravin

Čokoláda s vysokým obsahem polyfenolů chrání kůži

Vydáno: 14. 10. 2009
Autor:

Výsledky nezávislé studie ukázaly, že pravidelná konzumace speciální čokolády s označením „Acticoa“ snižuje více než na polovinu citlivost kůže  k UV-záření.

Podle vyjádření švýcarského výrobce čokolády –  společnosti „Barry Callebaut“ – čokoláda s vysokým obsahem flavanolu chrání kůži před škodlivým účinkem UV-paprsků. Při studii prováděné nezávislou laboratoří London University of the Arts bylo zjištěno, že pravidelná konzumace čokolády s vysokým obsahem flavanolu může snížit více než na polovinu citlivost kůže  k UV-záření, a tím pomoci k ochraně před jejím předčasným stárnutím. Studie se zúčastnilo 30 mladých mužů a žen, z nichž polovina konzumovala denně 20 g čokolády Barry Callebaut „Acticoa“ a druhá polovina konvenční čokoládu. U první skupiny  pak byla minimální dávka záření, která způsobila zarudnutí kůže více než dvojnásobná než u účastníků z druhé skupiny. Efekt je zřejmě způsoben protizánětlivým a antioxidačním působením flavanolu  z kakaových bobů, jehož koncentrace je v čokoládě Acticoa podstatně vyšší. Výrobce však upozorňuje, že konzumace čokolády nenahrazuje použití ochranných kosmetických prostředků proti slunci.

EU Food Law, 2009, č. 407, s. 13

Předcházející informace:
Kakao s vysokým obsahem antioxidantů
Polyfenoly kakaa možným prostředkem k prodlužování života