Bezpečnost potravin

Čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění

Vydáno: 22. 1. 2006
Autor:

V poslední době se věnuje stále více pozornosti ověřování schopnosti čokolády, a to především hořké, snižovat riziko srdečních onemocnění.

V poslední době se objevuje stále více důkazů o schopnosti čokolády snižovat riziko srdečních onemocnění. Srovnávají se především účinky hořké čokolády s více než 70 % kakaové masy, resp. mléčné či bílé čokolády. Pomocí ultrazvuku bylo zjištěno, že hořká čokoláda významně zlepšuje průchodnost arterií, analýza krevních vzorků rovněž ukázala, že hořká čokoláda snižuje téměř na polovinu aktivitu krevních destiček a významně zvyšuje hladinu antioxidantů. Bílá čokoláda nemá na endoteliální buňky, krevní destičky ani na hladinu antioxidantů žádný vliv. Vědci jsou přesvědčeni, že hlavním zdravotním přínosem hořké čokolády je vysoký obsah antioxidantů. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2&sectionname=Nutrition+and+Health  (28.12.05)