Bezpečnost potravin

Codex Alimentarius odsouhlasil nová pravidla pro genetické modifikace

Vydáno: 15. 7. 2003
Autor:

CAC na svém 26. zasedání v Římě (30. 6.–7. 7. 2003) vyslovila obavu z používání některých genů při produkci GM potravin.

Podle tiskových zpráv Komise Codex Alimentarius (CAC) na svém zasedání v Římě (30. 6.–7. 7. 2003) odsouhlasila nová mezinárodní pravidla pro vyhodnocování bezpečnosti geneticky modifikovaných potravin.
Zprávy uvádějí, že Komise vyjádřila obavu pokud jde o alergeny, možné toxiny a použití genů antibiotické rezistence u GM plodin. Komise proto vyzývá k přísnějšímu prověřování bezpečnosti na mezinárodní úrovni a dále k vědeckému zkoumání, které má zajistit bezpečnost nových GM potravin před uvedením na trh.
Jak se zdá, byla Komise kritická vůči “podstatné ekvivalenci” s konvenčními plodinami, tj. zásadě, která se používá při vyhodnocování bezpečnosti GM plodin.
Podle nových pravidel Codex Alimentarius by se určité geny neměly při produkci GM potravin používat. Jde o: geny z rostlin, o kterých je známo, že jsou alergenní nebo toxické, geny způsobující rezistenci k antibiotikům používaným v medicíně a geny, které snižují nutriční hodnotu potravin.
news.independent.co.uk