Bezpečnost potravin

Co se skrývá za vývojem cen potravin v ČR

Vydáno: 26. 4. 2024
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock

Abstrakt
Vývoj cen potravin v ČR je hodnocen v širších souvislostech v jeho vztahu ke světovému a evropskému trhu, vyrovnávání cen mezi ČR a okolními zeměmi a k transmisi cen v ČR ve vertikále od výrobců k obchodu a spotřebitelům. Jsou identifikovány hlavní příčiny vyšší úrovně cen v ČR, zejména úroveň kupní síly populace, oligopolní charakter trhu, orientace obchodu na pohodlí spotřebitele, překážky v dovozu, nízká produktivita potravinářství ad. Jsou vymezena a hodnocena možná i skutečná opatření státu do cen i struktury trhu potravin. Pokud se má stát orientovat v období vysoké inflace a cen potravin více na spotřebitele než na výrobce, doporučuje se odstranit překážky v dovozu levnějších potravin.

doc. Ing. Tomáš Doucha, CSc., Ing. Ilona Mrhálková, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Zdroj: Společnost pro výživu