Co dále s limity pro tvrzení o mastných kyselinách?
Vydáno: 27. 7. 2009
Autor:
Navržené limity 30 resp. 60 mg/100g omega-3 mastných kyselin pro použití výživových tvrzení se zdají odborníkům příliš nízké a pro spotřebitele zavádějící.
Nutricionisti vyzývají Komisi ke změně stanoviska ohledně limitů pro výživová tvrzení o obsahu omega-3 MK. Na druhé straně průmysl tlačí na to, aby navržené limity (Pět dalších nutričních tvrzení týkajících se tuků se zařadí do seznamu schválených) byly přijaty. Odborníci z London Metropolitan University tvrdí, že schválení tvrzení s limity 30 resp. 60 mg omega-3 MK denně by znamenalo příliš nízký přívod, a tím zavádějící informaci pro spotřebitele. Hodnoty byly stanoveny jako 15 resp. 30 % z žádoucího přívodu 200 mg/den. Odborníci vyzývají, aby za základ byl stanoven žádoucí příjem 550 mg/den, čímž by se limitní hodnoty zvýšily na 82,5 mg pro použití tvrzení „zdroj n-3 mastných kyselin“ a na 165 mg pro tvrzení „vysoký obsah n-3 mastných kyselin“ . Dále výživáři tlačí na to, aby byla z použitelnosti tvrzení vyjmuta ALA (kyselina alfa-linolenová), která je levným zdrojem MK a její transformace na EPA je omezená.
Úřad EFSA projednává přijetí stanoviska k návrhu Komise, podle kterého by za přiměřený měl být považován přívod 2 g n-3 MK s krátkým řetězcem, 200 mg n-3 MK s dlouhým řetězcem a 6 g n-6 MK.
EU Food Law, 2009, č,. 397, s. 17-18