Bezpečnost potravin

Co by měly vědět ženy o konzumaci ryb kontaminovaných rtutí?

Vydáno: 13. 2. 2004
Autor:

Kontaminace ryb rtutí může narušit zdravý vývoj dítěte, a proto by se těhotné a kojící ženy měly vyvarovat nadměrné konzumace určitých druhů ryb a některé druhy by neměly  konzumovat vůbec. Výsledky americké studie.

V USA byla v roce 2001 vypracována (autoři: Environmental Working Group a U.S. Public Interest Research Group) zpráva o nebezpečí, které hrozí především těhotným a kojícím ženám konzumujícím rtuť obsaženou v určitých druzích ryb. Zpráva pod názvem “Brain Food: What women should know about mercury contamination of fish” má rozsah 72 stran a na jejím vzniku se podílela řada odborníků včetně lékařů, pediatrů.
Níže jsou uvedeny závěry, ke kterým se ve zprávě dochází:

Nové údaje z CDC (Centers for Disease Control and Prevention) naznačují, že asi deset procent všech žen v době těhotenství má obsah metylrtuti v krvi nad hodnotou, která může představovat pro jejich plod riziko neurologického poškození. Pokud tyto ženy během těhotenství zvýší konzumaci určitých druhů ryb v naději, že prospějí svému dítěti, mohly by je vystavit potenciálně nebezpečným hladinám metylrtuti.
Úřad pro kontrolu potravin a léků v USA (FDA) navrhl v souvislosti s metylrtutí bezpečnostní opatření, které má chránit před škodlivými účinky nepřiměřené konzumace ryb. Doporučení je určeno ženám průměrné hmotnosti, které konzumují průměrné množství průměrně kontaminovaných ryb.
Pokud by americké ženy konzumovaly rozmanité pokrmy připravené z 12 uncí ryb, tj. množství, které doporučila FDA konzumovat týdně a nekonzumovaly by žádnou ze 4 zakázaných ryb, byla by během těhotenství více než jedna čtvrtina všech plodů (jeden milion dětí) vystavena potenciálně škodlivé dávce metylrtuti po dobu minimálně jednoho měsíce. Deset procent amerických žen zahajuje těhotenství se zvýšenými hladinami rtuti a současná bezpečnostní opatření FDA, která jsou založena na průměrné expozici, nečiní téměř nic k ochraně žen v době těhotenství. Ve zprávě je uvedeno, které druhy ryb mají nejnižší obsah rtuti, které by se měly konzumovat maximálně jednou za měsíc (1 porce za měsíc) a které by se měly v době těhotenství zcela vyloučit.
Ze zprávy vyplývá, že FDA musí okamžitě rozšířit program testování potravin o důležité druhy ryb, u kterých údaje naznačují, že by těhotné ženy a jejich děti mohly být vystaveny potenciálnímu nebezpečí již z konzumace relativně malého množství. FDA musí bezprostředně vystavit výsledky všech testů týkajících se metylrtuti na webové stránky.
Studie Brain Food