Bezpečnost potravin

CLEANFRUIT: zlepšování kvality citrusů a ovoce v EU

Vydáno: 14. 12. 2005
Autor:

Výzkumný projekt EU, jehož cílem je pomocí biologické metody založené na sterilním hmyzu (SIT) dosáhnout v Evropě vyšší kvality citrusů a ovoce bez použití pesticidů. Projekt koordinuje Slovenská akademie věd.

CLEANFRUIT je projekt řešený v 6. rámcovém programu výzkumu a vývoje v EU podporovaného Evropskou komisí. Cílem projektu je vyvinout bezpečnější, kvalitnější potraviny, a to začleněním zdokonalených systémů ochrany plodin založených na vyšším využitím techniky označované jako SIT (Sterile Insect Technique).

Použití SIT v Kalifornii, na Floridě, v Mexiku, Střední Americe a Chile ukázalo, že jde o techniku ekonomicky efektivní a příznivou pro životní prostředí, která může být trvale alternativou chemických insekticidů. V Evropě by se technika SIT mohla s výhodou uplatnit při produkci ovoce.

Více informací o projektu je k dispozici na internetových stránkách CLEANFRUIT.  Koordinátorem projektu je Slovenská akademie věd, Ústav zoologie. Ve výroční zprávě SAV za rok 2004 jsou hodnoceny dosud dosáhnuté výsledky (viz příloha).

Příloha : Zlepšovania kvality produkcie citrusov a ovocia v Európe [doc ; 22016 bytů]

 

CORDIS