Čištění a dezinfekce drůbežáren
Čištění a dezinfekce drůbežáren musí být systematické a prováděno tak, aby byla zaručena bezpečnost vyráběných potravin.
Je známo, že důkladné čištění drůbežáren před aplikací dezinfekčních prostředků je podstatné. Všechny organické látky musí být čištěním odstraněny. Zůstanou-li zbytky organických látek při dezinfekčním procesu, pak se jeho účinnost snižuje. V USA hodnotili na komerčních farmách účinnosti čištění a dezinfekce podle počtu všech aerobních bakterií a enterobakterií. Hodnotili i vliv zbytků organických látek na účinnost komerčně dostupných desinfekčních prostředků.
Byly odebírány vzorky z povrchů dveří, z koutů, z prostoru u ventilátorů a z podélných stěn drůbežárny a také nad podlahou.
Závěry uvádějí:
– místo odběru vzorků významně ovlivnilo celkový počet aerobních bakterií
– v rozích a na místech blízko ventilátorů byl zjištěn vysoký počet bakterií
– počet enterobakterií nebyl ovlivněn ani typem stavby (dřevěná, kovová), ani místem odběru vzorků
– v komerčních dřevěných drůbežárnách byl počet enterobakterií výrazně redukován po suchém čistění a v kovových stavbách po vlhkém čištění
– nebyl zjištěn výrazný pokles počtu enterobakterií po užití dezinfekčních prostředků
– v pokusné drůbežárně umývání chladnou vodou nesnížilo počet bakterií
– významné snížení celkových aerobních bakterií a enterobakterií se sledovalo po umytí a dezinfekci.
Watt Poutry USA, 7, 2006, č. 10, s. 35-36