CIAA: ČR potřebuje jednotný úřad pro bezpečnost potravin
Podle názoru předsedy evropské Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu (CIAA) Jeana Martina by se Česká republika měla stejně jako ostatní státy Evropské unie více zaměřit na otázku bezpečnosti potravin a co nejdříve zřídit vlastní jednotný úřad pro tuto oblast.
„Česká republika by se měla stejně jako ostatní státy Evropské unie více zaměřit na otázku bezpečnosti potravin a co nejdříve zřídit vlastní jednotný úřad pro tuto oblast,“ řekl předseda evropské Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu (CIAA) Jean Martin, který přicestoval do Prahy na dvoudenní návštěvu. „Tato instituce by měla být nezávislá, kompetentní a důvěryhodná v očích spotřebitelů,“ uvedl Martin s tím, že v celé Evropě je potřeba obnovit důvěru v bezpečnost potravin. Sledování bezpečnosti v hygienické, veterinární, fytosanitární a potravinářské oblasti je v České republice zatím rozděleno mezi několik institucí. České potravinářské výrobky budou podle Martina na trhu rozšířené Evropské unie konkurenceschopné. ČR však musí urychleně vytvořit platební agenturu, která je nezbytnou podmínkou pro včasné získávání finančních prostředků z fondů EU. Český potravinářský průmysl zaznamenal podle něj pokrok při zavádění evropských standardů. „Věřím, že velká většina českých potravinářských firem je připravena na květnový vstup do Evropské unie,“ uvedl bezprostředně po setkání s ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem. Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu sdružuje asi 25 tisíc podniků z evropské patnáctky. Ty zaměstnávají zhruba tři miliony lidí a jejich úhrnný obrat za loňský rok přesáhl 650 miliard eur. Evropská unie už loni v září vyzvala české úřady, aby nepolevily ve snaze dosáhnout stavu, kdy bude Česká republika splňovat všechny tvrdé požadavky EU na zajištění nezávadných potravin. Nevyloučila, že pokud by se to do vstupu nepovedlo, zavede EU ochranná opatření. Její inspektoři prověřují v těchto dnech v několika krajích plnění hygienických a veterinárních směrnic u zpracovatelů živočišných produktů.
(ČTK)