Češi se vracejí k bílému pečivu
Vydáno: 1. 10. 2008
Autor: bodokova1
Češi dávají bílému pečivu stále více přednost před celozrnnými výrobky. Podle odborníků na výživu tím však rozhodně neprospívají svému zdraví.
Nejenže je bílá mouka ochuzena o většinu vlákniny a minerálních látek, ale bílé pečivo navíc může přispívat ke vzniku diabetu a obezity.
Celozrnné pečivo je energeticky srovnatelné s pečivem bílým, výrobky z celozrnné mouky mají ale výrazně lepší výživové hodnoty. Obsahují vlákninu a mají nižší glykemický index, což znamená, že se člověk cítí déle sytý.
"Potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je například bílé pečivo nebo různé rýžové chlebíčky, způsobují prudký vzestup hladiny cukru v krvi. Tím pádem má člověk dříve hlad, což může dále vést ke vzniku obezity a diabetu. Navíc vláknina obsažená v celozrnných výrobcích pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva, ve které Češi vedou světové statistiky," uvedl výživový poradce Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.
Bílá mouka je umletá z vnitřní části obilného zrna, neobsahuje tedy skoro žádné vitamíny a minerály, které se ukládají v obilných slupkách. "Je pravda, že v obilných slupkách se zároveň usazují i nečistoty z okolí, v České republice však existují potravinové normy, které přítomnost těchto látek měří a kontrolují. Nemůže se tedy stát, že by celozrnné pečivo obsahovalo škodliviny nebo dokonce těžké kovy v nebezpečném množství," řekl odborník na výživu.
Tmavé neznamená celozrnné
Neplatí však, že každé tmavé pečivo je zároveň celozrnné. Jako celozrnné mohou být označeny jen výrobky, které jsou nejméně z 85 procent z celozrnné mouky. Podle Suchánka ale někteří pekaři zboží dobarvují karamelem, aby bylo tmavší, výživové hodnoty jsou v takovém případě stejné jako u bílého pečiva. Zákazník by proto měl pečlivě číst složení výrobku, u nebaleného pečiva se musí dívat na název. Zboží označené jako tmavé nebo cereální nemusí vždy být i celozrnné. V obchodě by navíc měli být schopni na požádání předložit přesné složení pečiva.
"Celozrnné pečivo bych nedoporučoval jen u malých dětí, neumějí totiž tak vysoký obsah vlákniny strávit. Proto by se jim mělo celozrnné pečivo podávat nejdříve od tří let věku," upozornil Suchánek.
Skepticky zhodnotil i nejrůznější pufované výrobky z rýže nebo kukuřice. "Tyto chlebíčky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu, ale mají velmi vysoký glykemický index. Dá se snížit, pokud budeme tyto výrobky jíst spolu s rostlinným tukem a šunkou," poradil.
Příklon lidí k bílému pečivu potvrzují nejnovější data Českého statistického úřadu. Ukazují, že spotřeba chleba v ČR dlouhodobě klesá, naopak roste poptávka po pšeničném pečivu.
Mezi nejžádanější zboží patří klasický bílý rohlík, housky raženky, chléb šumava a koblihy. Důvodem může být i nižší cena bílého pečiva oproti celozrnnému. To kupují spíše ženy a mladí lidé a žádanější je ve velkých městech než na venkově.
Zdroj: Agris, 30. 09. 2008