Certifikace kvality potravin
Vydáno: 1. 4. 2007
Autor: pospisilova
Sborník prezentací na konferenci, která se uskutečnila v Bruselu ve dnech 5.–6. února 2007.
Evropská komise, GŘ pro zemědělství a rozvoj venkova organizovalo ve dnech 5.–6. února 2007 velkou konferenci na téma “Food Quality Certification – Adding Value to Farm Produce” (Certifikace kvality potravin – přidávání hodnoty zemědělské produkci). Níže je uvedena struktura konference včetně prezentací připravených pro tuto akci.
1. den konference: 5. února 2007
A. Zahajovací projevy
– Kvalita je (přítomnost a) budoucnost pro evropské zemědělství (komisařka M.F.Boelová)
– Kvalita potravin, zdraví a bezpečnost – objasňování koncepcí (komisař Markos Kyprianou)
– Největší výhoda evropského zemědělství: kvalita produkce (J. Muler, člen EP)
– Schéma jištění kvality potravin – perspektiva německého prezidentství (ministr SRN Horst Seehofer)
B. Workshopy
1. Ekonomika schémat kvality potravin
Cílem workshopu bylo identifikovat, jak se přidaná hodnota ve schématech kvality potravin distribuuje v potravinovém řetězci.
2. Schémata kvality potravin v EU
Tento workshop poskytoval přehled a některé analýzy týkající se různých typů schémat fungujících v EU.
– Produkce EU versus dovozní standardy
3. Schéma kvality potravin v mezinárodním kontextu
Tento workshop vyšetřoval mezinárodní legislativní prostředí pro schémata kvality potravin a bral v úvahu dopad, který schémata kvality mohou mít na dovozy ze třetích zemí.
4. Schémata kvality potravin podrobně
Workshop se zaměřoval na praktické záležitosti týkající se schémat kvality potravin a pokusil se identifikovat nejlepší postup v oblasti certifikace a kontroly, srovnávání a vzájemného uznávání.
2. den konference: 6. února 2007
C. Ukončení plenárního zasedání
Prezentace výsledků workshopů.