Bezpečnost potravin

Černý čaj může snižovat riziko Parkinsonovy choroby

Vydáno: 1. 3. 2008
Autor:

Pití minimálně 23 šálků černého čaje měsíčně (3 šálku denně)  může snížit riziko vývoje Parkinsonovy choroby až o 71 %.

Podle nedávno zveřejněné zprávy čínských výzkumníků může pití černého čaje snížit velmi podstatně riziko vzniku Parkinsonovy choroby. K těmto výsledkům dospěli pracovníci z Singapore’s National Neuroscience Institute při výzkumu souvislosti výživy a životního stylu asijské populace s výskytem Parkinsonovy choroby v letech 1993–2005. Výzkumu se zúčastnilo 63 257 čínských mužů a žen. V průběhu studie byl dokumentován výskyt 157 případů Parkinsonovy choroby. Analýza získaných výsledků ukázala, že při konzumaci minimálně 23 šálků černého čaje měsíčně (¾ šálku denně) se může riziko vývoje Parkinsonovy choroby snížit o neuvěřitelných 71 %. Mezi pitím zeleného čaje a snižováním rizika vzniku Parkinsonovy choroby nebyla zjištěna žádná spojitost. Ačkoliv kofein snižuje toto riziko poměrně nevýrazně, příznivé účinky černého čaje byly násobně vyšší než by odpovídalo jeho obsahu kofeinu. Studie ovšem rovněž potvrdila i výsledky předchozích výzkumů, že vývoj Parkinsonovy choroby se kontroverzně snižuje i v důsledku kouření. Studie byla zveřejněna v časopisu American Journal of Epidemiology. Více informací na adrese