Bezpečnost potravin

Čechy, Moravany a Slezany nejvíc zajímá… maso!

Vydáno: 7. 8. 2014
Autor: SVS ČR

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 7. 8. 2014.

Každoročně řeší krajské veterinární správy a Městská veterinární správa Praha nejvíce stížností na prodej masa a masných výrobků. Je to zhruba kolem 40 % všech podaných stížností. Při pohledu zpět jich v roce 2011 bylo 260, v roce 2012 jich bylo 353, v loňském roce 371 stížností a za letošní první pololetí je to 170, takže lze očekávat, že celkový počet bude opět okolo 350.

Tyto údaje téměř dokonale korespondují i se zájmem o výsledky kontrol, které jsou k dispozici na webových stránkách Státní veterinární správy. Kontroly v tržní síti a kontroly na jatkách, to tvoří také prakticky 40 % zájmu o tyto údaje.

Dále jsou stížnosti na prodej na trzích a tržištích, každý rok kolem 50, což je 5 % z celkového počtu stížností.

Nejčastěji si spotřebitelé stěžují na nedodržování podmínek, které by mohly ohrozit zdravotní nezávadnost potravin (zejména skladování), dále na jakost, nesprávné značení potravin a hygienické podmínky při prodeji a manipulaci s potravinami. Každá stížnost je řešena a jsou přijímána příslušná opatření.

Určitý nárůst stížností za poslední roky vyplývá ze zvýšeného zájmu veřejnosti o nezávadnost a jakost potravin, zejména v souvislosti s nedávnými evropskými aférami, jako byla ta s dioxiny či falšování hovězího masa koňským. Nutno dodat, že aféra s dioxiny v mase se ČR vůbec nedotkla a problémy s falšováním hovězího masa koňským byly v porovnání s řadou zemí EU zanedbatelné.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj:  SVS ČR