CEC ANIMAL SCIENCE
Výzkumný projekt typu specifické podpůrné akce, který má napomoci účasti zemí střední a východní Evropy ve výzkumných aktivitách EU zaměřených na živočišnou výrobu. Je zprostředkován přístup k řadě dalších výzkumných projektů z dané oblasti.
Jde o výzkumný projekt 6. rámcového programu výzkumu EU podporovaného Evropskou komisí, jehož cílem je podpořit a usnadnit účast organizací ze střední a východní Evropy na výzkumných aktivitách zaměřených na “kvalitu a bezpečnost potravin” (5. priorita 6. rámcového programu výzkumu a vývoje v EU).
Do projektu jsou zapojeny ty země CEC, u nichž hraje živočišná výroba důležitou úlohu, tj. Bulharsko, Česko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko. Kromě těchto zemí CEC na projektu spolupracují Francie, Itálie a Izrael.
V rámci projektu, jehož řešení bude ukončeno k 1. 1. 2006, byla vytvořena databáze organizací v příslušných zemích zabývajících se výzkumem souvisejícím s živočišnou produkcí. Přístup do databáze a vyhledávání v ní je umožněn z internetové stánky projektu www.animal-science.net.
Na internetových stránkách projektu jsou k dispozici návody, jak se zapojit do výzkumných aktivit, jak připravit vlastní projekt atd. Je rovněž zprostředkován přístup k jednotlivým výzkumným projektům souvisejícím s živočišnou produkcí řešeným v 6. rámcovém programu V&V v EU (2003–2006), viz tabulka.
Název projektu |
Zaměření projektu |
Internetová stránka projektu |
EADGENE |
European Animal Disease Genomics Network of Excellence for animal health and food safety |
|
FEED FOR PIG HEALTH |
Alternative medicine for pigs |
|
GRAIN LEGUMES |
New strategies to improve grain legumes for food and feed |
|
MED-VET-NET |
Network of prevention and control of zoonoses |
|
NeuroPrion |
Prevention, control and management of prion diseases |
|
QUALITYLOWINPUTFOOD |
Improving quality and safety and reduction of costs in the European organic and low input supply chain |
|
SAFEFOODS |
Promoting food safety through a new integrated risk analysis approach for foods |
|
SEAFOODPLUS |
Health improving, safe seafood of high quality in a consumer driven fork-to-farm concept |
|
WELFARE QUALITY |
Integration of animal welfare in the food quality chain: From public concern to improved welfare and transparent quality |