Bezpečnost potravin

Campylobacter: výzkumný projekt EU

Vydáno: 16. 9. 2004
Autor:

Bakterie z čeledi Campylobacteriaceae jsou častou příčinou zánětlivého onemocnění žaludku a tenkého střeva. Výzkumný projekt EU pod názvem CAMPYCHECK se zaměřuje na zdokonalení postupů izolace a stanovení těchto mikroorganismů.

V uplynulém desetiletí se v západních průmyslových zemích zvýšil počet hlášených případů gastroenteritid (pozn.: gastroenteritida, současný zánět žaludku a tenkého střeva) způsobených bakterií Campylobacter. Výzkumný projekt, do kterého se zapojila Evropa, USA a Jihoafrická republika, si dal za cíl vyvinout metody schopné izolovat a identifikovat bakterie z čeledi Campylobacteriaceae.

Čeleď Campylobacteriaceae zahrnuje mnoho různých bakterií. Většina z nich je spojována s onemocněním u zvířat i u člověka. Campylobacter jejuni je např. hlavní příčinou gastroenteritidy u člověka. Odhaduje se, že ročně zapříčiní 400 až 500 milionů případů průjmu.

Campylobacter se snadno ničí při výrobě potravin, neboť je citlivý na ohřev, dehydrataci a kyselé prostředí. Dokáže však po dlouhou dobu přežít ve zmrazených potravinách a ve vlhkém prostředí.

Campylobacter je přítomen v trávicím traktu divokých i domestikovaných živočichů, např. u drůbeže, prasat, krav a ovcí, kde se obvykle neprojevuje žádnými příznaky. Syrové nebo nedostatečně tepelně opracované výrobky, např. syrové drůbeží maso, nedostatečně pasterované mléko a kontaminovaná pitná voda mohou být příčinou infekce. Symptomy se objevují po kontaminaci obvykle během jednoho až sedmi dnů. K typickým příznakům patří průjem, vysoká teplota, nauzea, bolest břicha a svalů.

Metody detekce nejsou dostatečné pro rostoucí počet objevujících se bakterií z čeledi Campylobacteriaceae. Projekt financovaný z prostředků EU pod názvem CAMPYCHECK se zabývá zdokonalením postupů izolace, detekce a identifikace pro analýzu bakterií z čeledi Campylobacteriaceae v potravinách a ve vodě a dále odhadem rizika z expozice.

Více informací je k dispozici na internetových stránkách projektu CAMPYCHECK.

 

Ital. J. Food Sci., 16, 2004, č. 1, s. 126

 

Pozn.: V on-line časopise “Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety” (2004, vol. 3) byla publikována zpráva na téma “Cympylobacter a zpracování drůbeže” (viz příloha).

 

Příloha : Campylobacter a zpracování drůbeže [pdf ; 458226 bytů]