Bezpečnost potravin

Campina nabízí nové mléko z pastvin

Vydáno: 10. 9. 2006
Autor:

Nizozemská mlékárna Campina uvede v příštím roce na trh konzumní mléko se zvýšeným podílem nenasycených mastných kyselin.

Nizozemská družstevní mlékárenská společnost Campina má v plánu v měsíci březnu příštího roku uvést na trh konzumní mléko se zvlášť vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na zdravotní stav spotřebitelů a zároveň se jedná o mléko vyrobené se zvýšeným ohledem na životní prostředí. Za tímto účelem uzavřela dokonce společnost Campina se skupinami ochrany životního prostředí příslušné dohody.
Vzájemnou kombinací pastevního chovu, zkrmování lněného semínka a sóji z kontrolovaného pěstování by mělo nové premium konzumní mléko obsahovat o 10 % nasycených mastných kyselin méně a naopak o 20 % více nenasycených mastných kyselin a dvojnásobné množství omega-3 mastných kyselin v porovnání s běžným konzumním mlékem. Omega-3 mastné kyseliny mají příznivý vliv na snižování krevního tlaku a také se podílejí na redukci rizika vzniku rakoviny mléčné žlázy a střev.
Campina hodlá nový typ mléka nakupovat přibližně z 600 vybraných zemědělských podniků, které podnikají v jižním Nizozemsku. Pokud nové „mléko z pastvin“ dosáhne očekávané přidané hodnoty, mohou členové družstevní společnosti počítat s příplatkem ve výši 1 až 2 centy za kilogram mléka. Zpočátku bude nový typ konzumního mléka k dispozici pouze na nizozemském trhu. V plánu je však také postupná expanze na německý trh pod značkou „Landliebe“.