Bezpečnost potravin

Budoucnost potravin: zdravá a udržitelná – online 21. října

Vydáno: 20. 10. 2021
Autor: PEF MENDELU

Online kulatý stůl na téma plýtvání potravinami a zdravého a udržitelného stravování se koná ve čtvrtek 21. října 2021.

Foto: Shutterstock

Věděli jste, že každý rok skončí v odpadkovém koši domácností, supermarketů a dalších provozů potravinářského průmyslu 931 milionů tun potravin? ️Budoucnost potravin bude hlavním tématem online kulatého stolu společnosti Tesco, který pořádá spolu s PEF MENDELU a dalšími partnery na téma plýtvání potravinami a zdravého a udržitelného stravování.

Připojte se ve čtvrtek 21. října 13:00-15:30. S předstihem můžete zaslat i dotazy, které vás zajímají. Celou akcí vás provede Zuzana Hodková, redaktorka Seznam Zpráv.

A jaký bude program?

13:00
Úvodní slovo: Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco Stores Česká republika

13:15
Panel 1: Trendy plýtvání v době (post)covidové

  • doc. Ing. Lea Kubíčková, Ph.D.– Vedoucí Ústavu marketingu a obchodu, Mendelova univerzita v Brně Učíme se neplýtvat? Pozitivní změny chování domácností v oblasti plýtvání potravinami
  • Ing. Iveta Bošková, Ph.D., vedoucí odboru Agrární trh z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Měření a reportování potravinového odpadu v ČR
  • Bc. Pavel Kosorin, ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj, z.s. Digitalizace a darování potravin potřebným jako každodenní realita nakupování – nové trendy spolupráce potravinových bank a maloobchodu

14:00
Panel 2: Jídlo vs. Příroda. Boj o planetu?

  • Andreas Beckmann, výkonný ředitel WWF pro střední a východní Evropu Dopady plýtvání potravinami na změnu biodiverzity
  • Ing. Vlastislav Kotrč – ministerský rada, odbor odpadů, Ministerstvo životního prostředí Představení Státní politiky životního prostředí ČR 2030 a plánované dotační možnosti v rámci OPŽP 2021-2027 pro oblast předcházení vzniku potravinových odpadů
  • Mgr. Anna Strejcová, ředitelka, Zachraň jídlo Darování jídla šetří klima

 

14:45
Panel 3: Zdravě a udržitelně z pohledu zákazníka

  • Ing. Ivana Procházková, ProVeg Česko Chutně, zdravě a udržitelně: spotřebitelské preference při výběru potravin se mění i v Česku
  • PhDr. Tamara Starnovská, odborná konzultantka systému nutriční péče, předsedkyně Sekce Výživy a nutriční péče, z.s. Zdravá výživa a zásady systémů nutriční péče
  • Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Důvody plýtvání potravinami z hlediska koncového zákazníka

 

15:30
Konec

Kulatý stůl je pořádán společností Tesco.

Zdroj: PEF, mendelu.cz

Akcí bude provázet Zuzana Hodková, moderátorka Byznysu na Seznam Zprávách. Připojit se můžete ve čtvrtek 21. října od 13:00 do 15:30 – více viz: Sledujte, co se právě děje v redakci Seznam Zpráv. Buďte s námi – Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz) 

Redaktorka Zuzana Hodkovávíce zde