Bezpečnost potravin

Bude bezkofeinová káva růst už na keřích ?

Vydáno: 27. 6. 2003
Autor:

Díky modifikaci genů by již na keřích kávovníku mohla růst bezkofeinová kávová zrna.

V souvislosti s probíhající debatou o organicky modifikovaných potravinách se v časopise Nature objevila zpráva, že díky modifikaci genů by již na keřích kávovníku mohla růst dekofeinovaná kávová zrna.
Výzkumníci z Nara institutu pro vědu a technologii v Japonsku použili techniku RNA interference ke snížení aktivity klíčových genů zodpovědných za syntézu kofeinu v rostlinách kávovníku. Výsledkem bylo snížení produkce tohoto alkaloidu až o 70 procent. Japonský vynález by pro výrobce dekofeinované kávy znamenal podstatnou úsporu peněz, v současnosti vynakládaných na drahé průmyslové snižování obsahu kofeinu v kávě.
www.beveragesdaily.com