Bezpečnost potravin

Brusinková šťáva a léky snižující srážlivost krve nejdou dohromady

Vydáno: 21. 9. 2003
Autor:

Při kombinaci brusinkové šťávy a léku waefarinu snižujícímu srážlivost krve se zvyšuje riziko vnitřního krvácení.

Před několika lety bylo lidem doporučováno, aby zvýšili spotřebu brusinkové šťávy, protože má vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů velmi příznivé zdravotní účinky. Nyní se však ukázalo, že pro lidi, kteří užívají lék warfarin, brusinková šťáva vhodná není. Warfarin je lék snižující srážlivost krve používaný k prevenci tvorby a zvětšování krevních sraženin. Bylo zjištěno, že při užívání tohoto léku a konzumaci brusinkové šťávy se zvyšuje riziko vnitřního krvácení. Brusinková šťáva  obsahuje flavonoidy, které inhibují aktivitu enzymů podílejících se na degradaci warfarinu. Komise pro bezpečnost léků vyzvala pacienty užívající warfarin či jiné léky snižující srážlivost krve, aby značně snížili spotřebu nebo raději vůbec nepili brusinkovou šťávu do doby než se zcela objasní její interference s warfarinem.
www.foodlineweb.com