Britský Úřad pro potravinové standardy zveřejnil své plány v oblasti výzkumu.
Minulý týden informoval Úřad pro potravinové standardy ve Velké Británii (The Food Standards Agency -FSA) o prioritách v oblasti výzkumu, které hodlá v následujících letech podporovat.
Za klíčové jsou považovány následující okruhy problémů:
* analýza mikrobiálních rizik (M. bovis v sýrech)
* průzkumy výskytu patogenů v potravinách (salmonela ve vejcích)
* výzkum a průzkumy výskytu mykotoxinů a látek, které mohou kontaminovat potraviny při výrobě
* otázky výživy s souvislosti s kardiovaskulárními chorobami (sůl, celozrnné výrobky)
* přijatelnost jednotlivých druhů potravin a volba spotřebitelů (velikosti konzumovaných porcí, konzumace snacků)
* různé průzkumy stravovacích zvyklostí a příjem nutrientů
* příjem jednotlivých zvolených nutričních faktorů (foláty a selen)
* výživa a zdravotní stav tlustého střeva
* výzkum v oblasti toxických látek a jejich expozice
FSA také hledá nezávislé experty (jednotlivce i organizace) pro zajištění zpracování přehledů o výzkumné činnosti a statistických analýz v pobočce FSA ve Skotsku a poradce pro projekt v oblasti výzkumu akrylamidů v potravinách .
Podrobnosti pro zájemce o spolupráci s FSA jsou uvedeny zde.