Bezpečnost potravin

Britský Úřad pro potravinové standardy zveřejnil své plány v oblasti výzkumu.

Vydáno: 23. 1. 2004
Autor:

Minulý týden informoval Úřad pro potravinové standardy ve Velké Británii (The Food Standards Agency  -FSA) o prioritách v oblasti výzkumu,  které hodlá v následujících letech podporovat.

Za klíčové jsou  považovány následující okruhy problémů:
* analýza mikrobiálních rizik (M. bovis v sýrech)
* průzkumy výskytu patogenů v potravinách (salmonela ve vejcích)
* výzkum a průzkumy výskytu mykotoxinů a látek, které mohou kontaminovat potraviny při výrobě
* otázky výživy s souvislosti s kardiovaskulárními chorobami (sůl, celozrnné výrobky)
* přijatelnost  jednotlivých druhů potravin a volba spotřebitelů (velikosti konzumovaných porcí, konzumace snacků)
* různé průzkumy stravovacích zvyklostí a příjem nutrientů  
* příjem jednotlivých zvolených nutričních faktorů (foláty a selen)
* výživa a zdravotní stav tlustého střeva
* výzkum v oblasti toxických  látek a jejich expozice
FSA  také hledá nezávislé experty (jednotlivce i organizace) pro zajištění zpracování přehledů o výzkumné činnosti a statistických analýz v pobočce FSA ve Skotsku a poradce pro projekt v oblasti výzkumu akrylamidů v potravinách .  
Podrobnosti pro zájemce o spolupráci s FSA jsou uvedeny zde.