Bezpečnost potravin

Britský experiment: GMO versus člověk

Vydáno: 16. 6. 2005
Autor:

Geneticky modifikovaný DNA materiál se dostává z geneticky modifikovaných potravin do střevních bakterií v lidském těle. Bezpečnost GMO je tímto zpochybněna. To je výsledek prvního známého experimentu s GM potravinami na člověku, který uskutečnili badatelé z University of Newcastl.

Ačkoli bylo toto zjištění překvapivé a někteří vědci vyjádřili obavy, Agentura pro potravinové normy (Food Standards Agency) popřela významnost této studie.

 

Britská organizace na podporu ekologického zemědělství Soil Association věří, že dokud nebudou existovat výzkumy s jinými zjištěními popírajícími závěry newcastelského experimentu, bezpečnost geneticky modifikovaných potravin je zpochybněna. Schvalovací postupy pro GMO jsou nedostatečné a Agentura pro potravinové normy nezaujímá vůči GM potravinám postoj vycházející z principu předběžné opatrnosti, ani adekvátně neinformuje veřejnost či vládu o možných faktorech, říkají představitelé Soil Association.

 

BioFach Newsletter 3. 6. 2005