Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Bioplast z nanocelulózy a listů manga lépe uchovává potraviny do kategorie

Aktuality > Aktuality
Potravinové obaly

Bioplast z nanocelulózy a listů manga lépe uchovává potraviny

Vydáno: 30.7.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Badatelský tým španělské University of Cadiz a portugalské University of Aveiro s odborníky výzkumné skupiny Biopol4fun vyvinul nový bioaktivní funkcionalizovaný plast. Je vyrobený z nanovláken celulózy a extraktu z listů mangovníku. Tento bioplast dokáže uchovat potraviny déle, než podobné nefunkcionalizované plasty.

Kredit: Fundación Descubre.Účelem tohoto nového typu obalu je udržet žádoucí vlastnosti potravin po delší dobu než soudobé plasty, aniž by bylo nutné používat chemické přísady. Samotný bioplast totiž funguje jako aktivní bariéra, která chrání potraviny. Důvodem je, že tento bioplast, který je rovněž biologicky rozložitelný, obsahuje antimikrobiální a antioxidační látky původem z extraktu listů manga. Účinnost těchto látek byla ověřena v in vitro experimentech. Bioplast také funguje jako účinný filtr UV záření z prostředí, což prodlužuje trvanlivost obalených potravin.

Jak potvrzuje spoluautorka výzkumu Cristina Cejudo z University of Cadiz, díky svému složení je bioplast schopný uchovat potraviny déle bez chemie.

Klíčové složky bioplastu pocházejí z biologického odpadu. Listy manga jsou ze zbytků po prořezávání pěstovaných mangovníků na experimentální španělské farmě „La Mayora“ institutu Institute of Subtropical and Mediterranean Horticulture v Malaze. Nanovlákna celulózy v bioplastu zase pocházejí z odpadu papírenského průmyslu.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Bioplastic made of nanocellulose and mango to improve food preservation (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021