Bezpečnost potravin

Bioaktivní peptidy v sýrech

Vydáno: 1. 5. 2003
Autor:

V sýrech jsou obsaženy bioaktivní peptidy, které se vyznačují celou řadou pozoruhodných vlastností.

Během zrání sýrů dochází k tvorbě množství nejrůznějších peptidů. Hlavní předností je jejich  schopnost snížit krevní tlak. Příznivě ovlivňují také imunitní systém prostřednictvím antimikrobiálního působení isracidinu na přítomnost Staphylococcus aureus a Candida albicans. Peptidy z lyofilizovaného extraktu z sýru typu gouda dokázaly zbrzdit množení buněk způsobujících leukémii. Bioaktivní peptidy jsou přirozenou součástí sýrů a tak se výrobcům  nabízí možnost dodávat na trh produkty se zvýšeným obsahem těchto látek. Také  tradičních švýcarských druhů sýra počítají odborníci se zvyšováním množství peptidů. Zajímavý je v tomto ohledu použití  L. helveticus při výrobě sýrů, který se vyznačuje ve srovnání s ostatními baktériemi mléčného kvašení vyšším potenciálem pro tvorbu bioaktivních peptidů. Použití  L. helveticus je zajímavé rovněž z ekonomického hlediska, protože akceleruje proces proteolýzy.

Schweizerische Milchzeitung, 129, č. 16, s. 9