Bioaktivní krmné složky pro drůbež
Ve výrobě drůbeže je potřeba zaměřit pozornost na vztahy mezi krmivem a zdravím zvířat a na zmírnění stresů z intenzivního výrobního systému.
Moderní výroba drůbeže musí splňovat různé požadavky, jako je produkce velkého množství vysoce kvalitní potraviny s nízkými náklady bez nadměrného spoléhání na antibiotika a veterinární programy současně při zachování zdraví a welfare drůbeže a při snižování dopadu výroby na životní prostředí. Stále významnější je řešení těchto požadavků nutričními programy, které využívají kladného vlivu určitých nutričních složek, jako jsou např. bioaktivní látky, v krmivech. K významným bioaktivním látkám patří antioxidanty, karotenoidy, emulsifikátory, enzymy, nestravitelné oligosacharidy a organické kyseliny; tyto látky působí různým způsobem:
– antioxidanty a organické kyseliny udržují kvalitu krmných surovin a krmiv
– enzymy a emulsifikátory působí při trávení a využití živin
– nestravitelné oligosacharidy ovlivňují mikroflóru trávicího traktu a mohou omezit vznik enterických poruch
– antioxidanty ovlivňují zdraví drůbeže ovládáním oxidačních stresů a mají dopad na kvalitu masa. Jsou v interakci s genomem zvířat a přímo ovlivňují expresi genů
– karotenoidy podporují imunitní systém a mohou chránit drůbež proti neinfekčním nemocím.
Nutr. Abstr. and Rev., 74, 2004, č. 6, s. 1N – 12N, Ser. B