Bezpečnost potravin

Bioaktivní krmné složky pro drůbež

Vydáno: 14. 8. 2004
Autor:

Ve výrobě drůbeže je potřeba zaměřit pozornost na vztahy mezi krmivem a zdravím zvířat a na zmírnění stresů z intenzivního výrobního systému.

Moderní výroba drůbeže musí splňovat různé požadavky, jako je produkce velkého množství vysoce kvalitní potraviny s nízkými náklady bez nadměrného spoléhání na antibiotika  a veterinární programy  současně při zachování  zdraví a welfare drůbeže  a při snižování dopadu výroby na životní prostředí. Stále významnější je řešení těchto požadavků nutričními programy, které využívají kladného vlivu určitých nutričních složek, jako jsou např. bioaktivní látky, v krmivech. K významným bioaktivním látkám patří antioxidanty, karotenoidy, emulsifikátory, enzymy, nestravitelné oligosacharidy a organické kyseliny; tyto látky působí různým způsobem:

         antioxidanty a organické kyseliny udržují kvalitu krmných surovin a krmiv

         enzymy a emulsifikátory působí při trávení  a využití živin

         nestravitelné oligosacharidy ovlivňují mikroflóru trávicího traktu a mohou omezit vznik enterických poruch

         antioxidanty  ovlivňují zdraví drůbeže ovládáním oxidačních stresů a mají dopad na kvalitu masa. Jsou v interakci s genomem zvířat a přímo ovlivňují expresi genů

         karotenoidy podporují imunitní systém a mohou chránit drůbež proti neinfekčním nemocím.

Nutr. Abstr. and Rev., 74, 2004, č. 6, s. 1N – 12N, Ser. B