Bezpečnost potravin

Betain získal status GRAS

Vydáno: 8. 2. 2004
Autor:

Americký úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) udělil betainu získávanému z řepné melasy status GRAS, tzn. obecně se považuje za nezávadný. Firma Danisco uvažuje o širším využití betainu při výrobě potravin a nápojů.

Dánský výrobce přísad pro potraviny Danisco obdržel status GRAS pro svůj výrobek betain, který se používá pro výrobu doplňků stravy prospěšných pro srdce, neboť se zjistilo, že betain má schopnost snižovat hladinu homocysteinu v těle.
Betain, který se získává extrakcí z melasy, byl již schválen v Japonsku a Koreji. Nyní ho uznal také Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) v USA za produkt obecně považovaný za nezávadný (GRAS).
Popularita betainu, který je znám také jako trimetylglycin (TMG), roste, neboť výsledky výzkumu naznačují, že jde o přísadu, která by mohla snižovat zvýšené hladiny sérového homocysteinu, což se následně projevuje ve snižování rizika onemocnění srdce. Předpokládá se, že deficit donorů metylu (a tím i betainu) může vést k neúplné metylaci DNA a následně ke genetické nestabilitě, stárnutí a rakovině, uvádí firma Danisco. Firma věnovala výzkumu betainu 20 let. Z dalších jeho vlastností uvádí např., že betain chrání před dehydratací a jinými typy stresu, může dokonce zvyšovat výkonnost sportovců.
Firma očekává, že betain, který se dosud používal především ve spojení s B-vitaminy a kyselinou listovou, nalezne po získání statusu GRAS širší uplatnění, např. se bude přidávat do potravin a nápojů. “Je výborným smáčedlem, protože snižuje aktivitu vody a tím prodlužuje údržnost, zvyšuje nutriční hodnotu a zlepšuje aromatické vlastnosti potravin” uvádí firma.
www.nutraingredients-usa.com

V USA se betain používá i ve formě léku, např. Cystadane.
Více informací o betainu zde.