Bezpečnost potravin

Betain zatím není v Evropě uznán za bezpečný

Vydáno: 8. 4. 2005
Autor:

Finský úřad připustil používání betainu od firmy Finnfeeds do potravin, ale některé členské státy EU a úřad EFSA nepovažují důkazy o bezpečnosti za dostatečné.

Společnost Finnfeeds (Finsko) má v úmyslu uvádět na trh betain (trimetylglycin – TMG) jako potravinovou složku nového typu. Výsledky výzkumu naznačují, že jde o přísadu, která by mohla snižovat zvýšené hladiny sérového homocysteinu, což se následně projevuje ve snižování rizika onemocnění srdce.

K tomu vydal v r. 2003 kompetentní finský úřad dobrozdání, že betain obecně není nutričně nevýhodný, ale potraviny s jeho obsahem by neměly být konzumovány těhotnými a kojícími ženami a kojenci.

Podle stanovisek jiných států však není dostatek informací pro posouzení bezpečnosti betainu. Výsledky na zvířatech neprokázaly se zárukou, že je bezpečný, klinické studie jsou nedostačující, mohlo by docházet k interakcím s jinými důležitými živinami (např. s kyselinou listovou), spektrum potravin, do nichž je betain navržen k použití je příliš široké (od nápojů, přes cereální produkty a cukrovinky po mléčné produkty).

Také podle úřadu EFSA není dost důkazů pro uznání betainu za bezpečnou látku. Nedostačující jsou údaje o toxicitě z hlediska reprodukce a vývoje, a nelze stanovit přípustnou denní dávku.

Na rozdíl od toho Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) v USA udělil statut GRAS betainu dánské firmy Danisco. Látka tam může být používána do doplňků stravy.

Další informace najdete v článku: Betain získal statut GRAS

EU Food Law, 2005, č. 205, s. 11-12