Bezpečnost potravin

Astma a potraviny

Vydáno: 7. 6. 2001
Autor:

potravinové alergeny, siřičitany, barviva, antioxidanty, glutaman sodný, dusitany

Astma je chronický zdravotní stav. Vzniká v důsledku působení některých faktorů, které způsobují zduření tkání, čímž se zhoršuje průchod vzduchu plícemi a obtížně se dýchá. Typické symptomy astmatu jsou: sípot, kašlání a zkrácení dechu.
Mezi faktory, které vyvolávají astma, patří např.: alergeny z prachu, plísní, pylů, živočichů a příležitostně potravin; znečištění vzduchu, např.: cigaretový kouř, výfukové plyny z aut, smog; nachlazení a především respirační infekce; změny počasí; sportování a určité léky.
Potraviny vyvolávají astma jen zřídka. Na základě řady vědeckých a klinických vyšetřování se zjistilo, že existuje jen málo potravin, o kterých se prokázalo, že vyvolávají astma. Jsou to např. siřičitany obsažené v potravinách jako přídatné látky a diagnostikované potravinové alergeny (mléko, vejce, podzemnice, ořechy stromů, sója, pšenice, ryby a korýši). U některých potravinářských aditiv se jednoznačně neprokázal vliv na astma (barviva, antioxidanty BHA a BHT, MSG, aspartam, dusitany).
Nejlepší ochranou před astmatem vyvolaným potravinami je vyloučení těchto potravin z jídelníčku. Je důležité zajímat se o složení potravin, zda neobsahují přídatnou látku schopnou vyvolat astma.
www.ific.org