Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Aromatické látky vyvolávají obavy z hlediska zdravotní bezpečnosti do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Aromatické látky vyvolávají obavy z hlediska zdravotní bezpečnosti

Vydáno: 17.5.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Vědecký panel CEF úřadu EFSA hodnotil bezpečnost látky určené k aromatizaci 3-acetyl-2,5-dimethylthiofenu.

Aromatická látka 3-acetyl-2,5-dimethylthiofen je genotoxická (může poškodit DNA) , jsou proto obavy, zda není nebezpečná pro lidské zdraví. Genotoxické látky by neměly být záměrně přidávány do potravinového řetězce.

V nejbližších dnech budou manažeři rizik EU rozhodovat ohledně možného vyjmutí 3-acetyl-2,5-dimethylthiofenu ze seznamu schválených látek určených k aromatizaci v EU. V rozhodování jim má pomoci vědecké stanovisko úřadu EFSA přehodnocující  tuto aromatickou látku.

Látka 3-acetyl-2,5-dimethylthiofen se používá jako ochucovadlo, které dává potravinám příchuť pečených ořechů,  ale může se vyskytovat také přirozeně ve vařeném a pečeném  mase. Tato látka je vyráběná malým počtem výrobců, a je přítomna v omezeném počtu potravin, hlavně v některých pikantních výrobcích, v cukrovinkách a ve vybraném pekařském zboží. Celkově je použití této aromatické látky nízké (v EU se uvádí celková roční spotřeba 2,3 kg). Ačkoli nebylo úřadem EFSA provedeno žádné hodnocení expozice, očekává se, že riziko pro spotřebitele, kteří mohou být vystaveni expozici této látky v potravinách, bude velmi malé.

Od začátku hodnocení látek určených k aromatizaci potravin v roce 2003 si úřad EFSA vyžádal další data z průmyslu ke stovkám aromatických látek, schválených pro použití v EU.

Stanovisko Vědeckého panelu (EFSA) CEF  (Panel pro materiály určené pro kontakt s potravinami, enzymy, aromatické a pomocné látky)  je výsledkem předcházejícího požadavku EFSA k poskytnutí dalších dat.

Vědecké stanovisko přehodnocující aromatickou látku 3-acetyl-2,5-dimethylthiofen: 
Scientific Opinion on re-evaluation of one flavouring substance 3-acetyl-2,5-dimethylthiophene [FL-no 15.024] from FGE.19 subgroup 5.2


Zdroj:  EFSA


Související články:
Aromata: zavedení pozitivního seznamu        
Látky určené k aromatizaci
Údaje potřebné pro posuzování aromat



Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021