Bezpečnost potravin

Arašídy mohou snižovat riziko diabetu

Vydáno: 5. 12. 2002
Autor:

Podle výsledků nejnovějších amerických výzkumů  může konzumace arašídového másla nebo arašídů (1/2 – 1 porce denně) snižovat o 20–30 % riziko vzniku diabetu 2. typu.

Pracovníci Harvardovy školy veřejného zdraví referovali v časopisu Journal of the American Medical Association o výsledcích svých nejnovějších výzkumů, které naznačují, že denní konzumace jedné lžíce arašídového másla může významně snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu. Konkrétně bylo zjištěno, že polovina porce (jedna lžíce) arašídového másla, nebo celá porce arašídů nebo jiných ořechů čtyřikrát nebo vícekrát týdně vede ke 20–30% snížení rizika vývoje diabetu 2. typu. Vztah mezi konzumací arašídového másla, arašídů nebo jiných ořechů a diabetem 2. typu  je nadto lineární, takže čím vyšší je konzumace, tím je větší i protektivní účinek arašídů. Studie zahrnovala přes 83 000 žen (zdravotních sester), které byly sledovány po dobu 16 let v rámci výzkumu zdravotního stavu ošetřovatelek v Brighamské a Ženské nemocnici. V rozmezí let 1980–1996 vyplňovaly ženy, v jejich anamnéze nebyl diabetes, kardiovaskulární choroby ani rakovina, zhruba každé čtyři roky dotazníky o způsobu stravování. Na základě zjištěné inverzní závislosti mezi konzumací ořechů a rizikem diabetu 2. typu a srdečními koronárními chorobami bylo konstatováno, že je vhodné doporučovat pravidelnou konzumaci arašídového másla a ořechů jako náhradu upravených cereálních produktů nebo červeného masa. Podle údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci chorob se v průběhu posledních třiceti let výskyt diabetu 2. typu více než ztrojnásobil. U více než 17 milionů lidí byl diabetes 2. typu v USA diagnostikován, vysoké riziko onemocnění je u dalších 16 milionů. Arašídové máslo a arašídy obsahují převážně nenasycené tuky a mají nízký obsah nasycených tuků, což jsou charakteristiky spojované se sníženým rizikem diabetu 2. typu. Mimoto působí příznivě i další komponenty arašídového másla či ořechů, kupř. vláknina a hořčík, které snižují inzulínovou rezistenci.
Journal of the American Medical Association, 2002, č. 11