Bezpečnost potravin

Antimikrobní vlastnosti některých rostlinných silic

Vydáno: 24. 10. 2002
Autor:

silice, antimikrobní účinek, kurkuma, tymián, šalvěj, hořčice, pískavice, S. typhimurium, B. cereus, E. coli a A. flavus

Silice z šalvěje, kurkumy, tymiánu, hořčice a pískavice (řecké seno) prokázaly antimikrobní aktivity vůči S. typhimurium, B. cereus, E. coli a A. flavus; kurkuma vykázala vysoký antimikrobní potenciál, pískavice naopak nízký. Silice z hořčice, šalvěje a pískavice měly pouze jednu aktivní složku, zatímco kurkumová a thymiánová silice disponovaly čtyřmi (dvěma) aktivními složkami. U kurkumové silice byly jako aktivní složky identifikovány borneol, cymen, cuparen a caren; každá vykazovala silný antimikrobiální účinek v koncentraci 20 mg/l a silný antiplísňový a anti-aflatoxinový účinek v koncentracích 50 – 100 mg/l.

Packiyasothy,E.V., Kyle,S.: Antimikrobial properties of some herb essential oils. Food Australia, 54, 2002, č.9 (September), s. 384-386.