Bezpečnost potravin

Antibakteriální účinky směsi brusinek a oregana

Vydáno: 14. 10. 2005
Autor:

Směs brusinek a oregana se ukázala jako účinná proti mikroorganismu Vibrio parahaemolyticus, který způsobuje otravy z potravin mořského původu. V důsledku globálního oteplování moří přibývá počet otrav způsobených tímto mikroorganismem.

Vědci na University of Massachusetts Amherst zjistili, že směšováním brusinek a oregana se získá směs, která je účinná při likvidaci mikroorganismu Vibrio parahaemolyticus, tj. bakterie, která se nachází v potravinách mořského původu a je odpovědná za otravu z potravin. Typické symptomy otravy způsobené tímto mikroorganismem jsou: břišní křeče, zvracení a průjem. Antibakteriální účinky se přisuzují fenolovým sloučeninám, které jsou obsaženy v brusinkách i v oreganu. Směs je účinnější, pokud je podíl těchto dvou složek 1:1. Účinnost směsi lze ještě zvýšit přídavkem kyseliny mléčné (snížením pH).

 

newscientist.com (7. 10. 2005)

 

Pozn.:

Výskyt otrav způsobených V. parahaemolyticus se po konzumaci ústřic zvyšuje. Toto zvýšení se přisuzuje celkové změně klimatu – oteplování moří od roku 1997 o 0,21 °C za rok.

 

nature.com (6. 10. 2005)

Department of Health & Human Service (USA)