Bezpečnost potravin

Antibakteriální působení organických kyselin

Vydáno: 8. 10. 2003
Autor:

Alimet je organická kyselina, která je nejenom vydatným zdrojem methioninu, ale vyznačuje se také účinným antibakteriálním působením.

Alimet, jejímž nejvýznamnějším výrobcem je společnost Novus International, je organická kyselina, která je používána jako 88% zdroj methioninu v krmivech pro skot, prasata a drůbež. V celosvětovém měřítku se používá více tekutá forma než prášková. Z výsledků nejnovějších výzkumů CCL Research (Veghel, Nizozemsko) vyplývá, že Alimet není pouze zdrojem methioninu, ale vykazuje rovněž účinné antibakteriální působení proti zárodkům Escherichia coli, Campylobacter jejuni a Salmonella enteritidis. Její aktivitu je možno srovnat s kyselinou mravenčí, v případě účinnosti proti zárodkům rodu Salmonella dokonce předčí kyselinu mravenčí. Antibakteriální aktivita je zřejmě doplňkovou vlastností organických kyselin. V případě salmonely se jedná o synergistický účinek: růst salmonel je nejvýrazněji redukován při současném působení Alimetu v dávce 3 g/l a kyseliny mravenčí v dávce 5 g/l než při separátním použití Alimetu nebo kyseliny mravenčí.

Feed Tech, 7, 2003, č. 5, s. 32