Bezpečnost potravin

Americké úřady naléhají na průmysl urychlit strategii potravinové bezpečnosti

Vydáno: 21. 1. 2003
Autor:

FDA, potravinová bezpečnost, kriminální činy v potravinářství, ochrana v závodech, Securite Magazine

Americký úřad pro potraviny a léčiva (Food and Drug Administration) vydal nová doporučení a směrnice pro ochranu dodávek potravin od farmářů, přes zpracovatele, restaurace a supermarkety. Ochrana se týká prevence  před kriminálními činy ze strany zaměstnanců, ochrany dodávek vody a užší ochrany zdrojů potravin.
Doporučení také předpokládají, že potravinové společnosti  budou sledovat pracovníky, kteří se potulují v prostorech závodů po práci a kteří mají  přístup do počítačových systémů, laboratoří a dalších citlivých částí výrobních podniků. Doporučení byla navržena  ve spolupráci s potravinářským průmyslem jako následek teroristického útoku z 11. září 2001.
FDA připravuje podobná doporučení pro dovozce s doporučením, aby kontejnery používané v přepravě potraviny byly uzamykatelné a zapečetěné.
Současně je pozorovatelný rostoucí zájem mezi všemi typy  obchodníků zlepšit bezpečnost pracovišť. Podle přehledu v Securite Magazine více než 80 %  obchodníků přehodnotilo své operace, inovovalo vybavení ochranných bezpečnostních systémů a zvýšilo stav členů ochranky. Revidují se parkovací vstupy,  nakládací rampy. Zavádějící se identifikační karty pro zaměstnance a návštěvy.

FDA urges industry to step up food security, Food Engineering, February 2002, s. 16