Bezpečnost potravin

Americká studie doporučuje omezit konzumaci lososa chovaného na farmách

Vydáno: 12. 5. 2005
Autor:

Vzhledem k obsahu dioxinu a látek dioxinu podobných doporučují američtí výzkumníci snížit konzumaci lososa chovaného na farmách na deset, resp. pět pokrmů s lososem měsíčně.

Studie uveřejněná v časopisu Environmental Health Perspectives doporučuje spotřebitelům omezit jejich konzumaci pokrmů z lososa chovaného na farmách na méně než 10 porcí (asi 300 g ) měsíčně. Losos ze severoevropských farem by se měl konzumovat méně než pětkrát měsíčně. Doporučení vycházejí ze zdravotních rizik spojených se zvýšenou hladinou dioxinu a dioxinu podobných sloučenin, které byly zjištěny v mase lososů z farem. Autoři studie sice uznávají zdravotní přínosy časté konzumace ryb, ale současně naznačují, že riziko rakoviny a další zdravotní problémy mohou převážit nad přednostmi některých druhů mořských ryb. Doporučení uváděná ve studii vycházejí ze směrnic Světové zdravotnické organizace (WHO) a z předpokladu, že expozice sloučeninám podobným dioxinu pochází pouze z ryb chovaných na farmách a neuvažují expozici těchto látek z okolního prostředí nebo jiných zdrojů. Při použití metody amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí (EPA) k posuzování rizika z lososů chovaných na farmách by doporučovaná hladina spotřeby byla ještě nižší. Ve studii se rovněž uvádí, že způsobem přípravy lososa se může hladina dioxinů ovlivnit/snížit. Zejména se jedná o odstranění kůže a použití odpovídajících metod tepelné úpravy. Celá studie je k dispozici na adrese

http://www.foodsafetytoday.com