Bezpečnost potravin

Americká společnost Cargill bude zpracovávat sójové boby s nízkým obsahem kyseliny linolové

Vydáno: 22. 10. 2005
Autor:

Americká společnost Cargill bude od roku 2006 zpracovávat novou GM varietu sójových bobů Vistive společnosti Monsanto, která se vyznačuje nízkým obsahem kyseliny linolové.

Americká společnost Cargill se dohodla s nadnárodní společností Monsanto, že bude od roku 2006 zpracovávat její novou GM varietu sójových bobů Vistive, která se vyznačuje nízkým obsahem kyseliny linolové, a současně bude pokračovat v propagaci sójového oleje vistive v potravinářském průmyslu. Použitím sójových bobů vistive se sníží potřeba částečné hydrogenace sójového oleje, čímž se zredukuje nebo zcela eliminuje obsah trans mastných kyselin ve zpracovaném sójovém oleji, přičemž kvalita zůstane stejná jako při zpracování nejkvalitnějších variet sójových bobů. Sójové boby Vistive, které byly získány konvenčními šlechtitelskými technikami, obsahují v porovnání s typickým množstvím 8 % v běžných sójových bobech méně než 3 % kyseliny linolové. V důsledku toho se z nich získává mnohem stabilnější sójový olej, s nižší potřebou hydrogenace. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=3&sectionname=Food+Ingredients