Bezpečnost potravin

Americká firma stahuje z prodeje mleté maso a ochucené kuřecí kotletky

Vydáno: 31. 8. 2001
Autor:

zdravotně závadné výrobky, kontaminované mleté hovězí maso, E. coli 0157:H7, ochucené kuřecí kotletky, nedeklarované siřičitany v kořenící směsi

Americká společnost American Foods Group stahuje v těchto dnech z prodeje v 17 státech USA více než 260 tun mlétého hovězího, protože bylo zjištěno, že maso je kontaminováno patogenním kmenem Escherichia coli. Zatím nebylo hlášeno žádné onemocnění v důsledku konzumace tohoto masa, nicméně při testování v laboratořích USDA vzorků masa z šarže vyrobené 2. srpna byla zjištěna přítomnost kmene E. coli 0157:H7. Mleté hovězí bylo distribuováno ve státech Florida, Illinois, Kentucky, Maryland, Michigan, New Jersey, New York, Ohio, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Virginia a Wisconsin.
Také společnost Lightlife stahuje z prodeje svůj výrobek. Jedná se o 3850 kg ochucených kuřecích kotletek. Ke stahování dvou šarží výrobku z prodeje přistoupila firma dobrovolně poté, co byla výrobcem ochucovací přísady informována o přítomnosti nežádoucích siřičitanů v kořenící směsi. Tyto siřičitany nebyly deklarovány v označení kuřecích kotletek a u osob citlivých na ně by mohly vyvolat těžkou alergickou reakci. Ochucené kotletky s trvanlivostí do 12. a 14. října byly distribuovány do maloobchodní sítě v celých Spojených Státech v dvouporcovém balení o hmotnosti 250 gramů. Spotřebitelé byli vyzváni, aby výrobek s určeným číslem šarže vrátili do obchodu, kde jej zakoupili.
www.WorldFoodNet.com