Bezpečnost potravin

Alkoholické nápoje přispívají zvyšování výskytu rakoviny úst

Vydáno: 30. 11. 2005
Autor:

Britská společnost proti rakovině varuje před stoupající konzumací alkoholu, která přispívá v Británii k výraznému zvyšování rizika rakoviny úst.

Britská společnost proti rakovině varuje před stoupající konzumací alkoholu v Británii, která přispívá k výraznému zvyšování rizika rakoviny úst. Kouření a pití alkoholu způsobují podle Cancer Research UK ve vyspělých zemích více než tři čtvrtiny případů rakoviny úst. V Británii se právě rozbíhá tříletá kampaň financovaná ministerstvem zdravotnictví, zaměřená na informování populace o vlivu konzumace alkoholu na rakovinu úst. Britové v současné době vypijí dvakrát tolik alkoholu než pili před padesáti lety. Průměrná konzumace představuje 8,6 litrů čistého alkoholu za rok, počet případů diagnostikované rakoviny úst se za období 1992–2001 zvýšil o čtvrtinu. Tato choroba nyní zabíjí více lidí než rakovina děložního krčku a varlat dohromady, a podle vedoucího Cancer Research UK je přímou příčinou zvýšený příjem alkoholu. Součástí kampaně je rovněž propagace tvrzení, že kouření a současné pití alkoholu zvyšuje riziko rakoviny, či všeobecný zákaz kouření v hostincích. Přestože ve Francii a Německu konzumace alkoholických nápojů klesá, britská populace pije stále více. Podle údajů skupiny pro výzkum trhu Datamonitor se očekává, že v Británii bude do roku 2009 ve věkové kategorii 18–25 let  alkoholické nápoje konzumovat o 14 % více osob. Britské ženy ve věku 18–25 let již v současné době pijí mnohem více alkoholu než jejich evropské protějšky, konkrétně 291 litrů ročně, v porovnání s 216 litry evropského průměru. Na druhém místě v konzumaci alkoholu jsou ženy německé se 200 litry za rok.
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=63930-portman-group-alcoholic-drinks