Bezpečnost potravin

Alkohol dvojnásobně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva

Vydáno: 17. 5. 2003
Autor:

Pravidelné pití většího množství piva a lihovin zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny tlustého střeva. Pro konzumenty vína varování neplatí.

Dánští vědci z Centre for Alcohol Research v Kodani ve své studii publikované v časopise GUT potvrdili souvislost mezi nadměrnou konzumací alkoholu a rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. Ve Velké Británii jsou doporučované mezní denní hodnoty 3-4 tzv. jednotek alkoholu pro muže a 2-3 jednotky pro ženy.  Půl litru piva představuje dvě jednotky, sklenka vína nebo „panák“ lihoviny jednu jednotku. Za rizikové dánští vědci považují konzumaci 14 jednotek alkoholu týdně. Z hlediska rizika vzniku rakoviny tlustého střeva je podle uvedené studie nebezpečné  i umírněné pití alkoholu. Ve Velké Británii je ročně registrováno nových 34 000 případů rakoviny střev a evidováno na 20 000 úmrtí.
Řada studií také potvrzuje přímou souvislost mezi vznikem tohoto onemocnění a kaloricky vydatnou stravou. Odborníci proto doporučují jíst vlákninu, ovoce a zeleniny.  
Ve zmíněném časopise GUT byly publikovány i výsledky studie francouzských odborníků z Ústavu pro potraviny a výživu v Paříži, kteří naznačují, že pacienti s potvrzenou rakovinou tlustého střeva žijí déle, pokud naopak pokračují v  konzumaci kaloricky vydatné stravy. Francouzští vědci vysvětlují překvapující závěry svého výzkumu  tím, že tito pacienti mají pravděpodobně takový druh rakoviny, který lze snadněji léčit. Jako další možnost uvádějí, že pacienti s velkými energetickými zásobami z dosud nezjištěných příčin žijí déle.   
http://news.bbc.co.uk/