Bezpečnost potravin

Alkohol a rakovina

Vydáno: 21. 11. 2002
Autor:

alkohol, rakovina, dávky etanolu a rizika, mechanismus působení

Němci vypijí ročně 10,6 l čistého etanolu především v pivu (12 mld l piva ročně), vínu (více než 1,5 mld l ročně) a destilátech (0,5 mld l ročně). Ve spotřebě etanolu jsou na 56. místě za Lucemburskem, Irskem, Portugalskem a Francií. S výjimkou srdce je alkohol považován za škodlivý pro všechny orgány, je považován za karcinogen. Při denní spotřebě 15 g etanolu se mírně zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen, , při 60 g je zvýšení výskytu této choroby vyšší až o 41 %. Příčinou je acetaldehyd, vznikající z etanolu, dále vznikají volné radikály, aktivují se nitrosaminy, a etanol je i vhodným rozpustidlem pro pronikání nox do buněk. Alkohol zvyšuje i riziko rakoviny ústní dutiny. Riziko alkoholu se zvyšuje i kouřením. Na druhé straně francouzský paradox nabízí teorii, že konzum červeného vína, obsahujícího antioxidanty, vede ke snížení úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění. Je to dáno vyšším koronárním  prokrvením.

Alkohol a rakovina. Vinohrad, 40, 2002, č.4,s. 6