Bezpečnost potravin

Alimentární onemocnění v Kanadě způsobené cyklosporou

Vydáno: 13. 8. 2005
Autor:

Kanadská potravinářská inspekce zjistila minulý měsíc v Quebecku více než 200 případů cyklosporiázy po konzumaci pokrmů s bazalkou původem z Mexika, kontaminovanou cyklosporou.

Kanadská potravinářská inspekce zjistila minulý měsíc v Quebecku více než 200 případů onemocnění po konzumaci pokrmů s bazalkou, původem z Mexika, kontaminovanou cyklosporou. Podle původní tiskové zprávy pocházela bazalka z Dominikánské republiky, ovšem zdravotní orgány, které zjišťovaly původ této ingredience, tuto informaci nepotvrdily. Nynější výskyt cyklospory je v letošním roce v Kanadě již třetím případem kontaminace způsobené bazalkou. Kanadský Úřad pro kontrolu potravin (CFIA) a společnost Aliments Fontaine Santé Inc. doporučují spotřebitelům nekonzumovat žádné druhy pesta, protože mohou obsahovat Cyclospora cayetanensis. Výrobky Pesto Fresh Basil, Pesto Cilantro, Pesto Fusilli Salad and Feta Penne Salad mají různá data spotřeby až do 27. září 2005. Prozatím nebyly žádné případy onemocnění spojené s konzumací těchto výrobků hlášeny. Cyklosporiáza je gastrointestinální onemocnění způsobené parazitními prvoky Cyclospora spp., projevující se častými průjmy, zvracením, křečemi žaludku, nevolnostmi, svalovými bolestmi, ztrátou chuti a celkovým vyčerpáním. Symptomy se obvykle projevují týden po konzumaci kontaminované stravy. Infekce se běžně vyskytuje u osob cestujících do Nepálu, Indonézie a Jižní Ameriky, nákaza byla ale identifikována rovněž v USA, Kanadě a Evropě, často v souvislosti s importovaným ovocem a zeleninou, zejména saláty. Více informací na adrese  

http://www.foodsafetytoday.com