Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Alergie a potraviny (konference) do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Alergie a potraviny (konference)

Vydáno: 16.6.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Zpráva z konference, která se uskutečnila v Londýně v březnu 2011.

V březnu 2011 se konala ve Velké Británii národní konference, kterou organizoval Úřad pro potraviny (FSA) společně s the Anaphylaxis Campaign. Na konferenci, které se zúčastnilo asi 100 delegátů, se diskutovalo o vědeckých poznatcích v oblasti potravinové alergie. Zpráva z této konference byla publikována v březnovém vydání zpravodaje FSA (FSA e-News).

Na konferenci vystoupili dva hlavní řečníci: profesor Ian Kimber z University of Manchester a profesor Gideon Lack z King’s College London, kteří hovořili o současných oblastech nejistoty, pokud jde o mechanismy, které se podílejí na vývoji potravinové alergie.

Profesor Kimber uvedl šest klíčových oblastí nejistoty v této oblasti:
– Pochází alergizující senzibilizace na bílkoviny potravin nezbytně z příjmu potravin (dietary exposure)?
– Podporuje nebo inhibuje expozice alergizujícím bílkovinám potravin v počátku života vývoj senzibilizace a alergie?
– Proč je možné tolerovat expozici potravinovým alergenům navzdory vysokým hladinám specifických protilátek?
– Které faktory ovlivňují závažnost alergických reakcí na potraviny?
– Proč jsou některé bílkoviny potravin alergizující a jiné ne?
– Je možné určit prahové hodnoty expozice alergizujícím potravinám, které jsou potřebné pro senzibilizaci a alergickou reakci?

Profesor Lack se zaměřil na stanovení ideálního věku, ve kterém by se měly zařadit alergizující potraviny do stravy kojenců. Práce v této oblasti pokračují, přičemž FSA financuje některé výzkumné programy, které se v současné době realizují.

Po vystoupení hlavních řečníků následovala panelová diskuse k problematice sdělování (komunikace) rizika, např. jak účinně informovat o riziku křížové kontaminace na potravinářském obalu.

Zdroj: Allergen Bureau eNews June 2011

FSA: Potravinová alergie a intolerance

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021