Bezpečnost potravin

Alergeny v potravinách

Vydáno: 1. 2. 2002
Autor:

deset hlavních alergenů, potravinářský průmysl, seminář

Ve dnech 8.–9. listopadu 2001 se konal na Švýcarské vysoké škole zemědělské seminář na téma „Alergeny a jejich význam v potravinářském průmyslu“. Na semináři bylo konstatováno, že deset nejvýznamnějších alergenů pochází z těchto potravin:
– mléko a mléčné výrobky,
– vejce a vaječné výrobky
– ryby a rybí výrobky
– korýši a měkkýši
– celer
– obilí a lepek
– sója
– podzemnice
– ořechy stromů (např. lískové, vlašské, mandle)
– semena (např. sezamu, máku)
Seminář se zabýval alergiemi z potravin z hlediska spotřebitelů, vývojem výrobků bez alergenů, např. pro děti, doporučením pro praxi, křížovými kontaminacemi, eliminací alergenů, informováním o alergenech v potravinách.
LT, Lebensmittel-Technologie, 34, 2001, č. 1, s. 482–483