Akrylamid on-line
Databáze EU soustřeďující veškeré dosavadní vědecké a výzkumné poznatky z oblasti výskytu akrylamidu v potravinách.
Evropská komise zpřístupnila novou databázi, která soustřeďuje výsledky veškerých výzkumů z oblasti výskytu akrylamidu v potravinách. Akrylamid je potenciálně karcinogenní látka, vyskytující se v potravinách jako výsledek některých způsobů jejich tepelné úpravy, a je v poslední době předmětem intenzivního celosvětového výzkumu zaměřeného na možné negativní působení na lidské zdraví. Nejnovější aktivitou v tomto směru je vytvoření této databáze ve spolupráci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. Databáze, která bude průběžně doplňována novými informacemi, je rozdělena do deseti samostatných oblastí podle předmětu výzkumu:
1. Hladina akrylamidu v potravinách
2. Míra nebezpečí akrylamidu v různých druzích potravin
3. Způsoby snižováni hladiny akrylamidu v potravinách
4. Mechanismus tvorby akrylamidu
5. Biologická využitelnost akrylamidu v potravinách
6. Toxicita/karcinogenicita
7. Biomarkery
8. Epidemiologie
9. Metody a analýzy
10. Mezinárodní aktivity.
http://europa.eu.int/comm/food/fs/sfp/fcr/acrylamide/acryl_database_en.html
(kop)