Bezpečnost potravin

Advantame – další nekalorické sladidlo

Vydáno: 22. 9. 2009
Autor:

Ajinomoto Food Ingredients žádá FDA o schválení nového sladidla vyrobeného kombinací aspartamu s vanilinem.

Společnost Ajinomoto Food Ingredients, hlavní výrobce zpochybňovaného aspartamu a MSG,  vyvinula další neenergetické sladidlo, a to podobně jako aspartam a neotam na bázi aminokyselin. V dubnu 2009 podala společnost žádost úřadu FDA o schválení a má v úmyslu žádat o schválení v Evropě a v Austrálii. Po zkušenosti s aspartamem jsou budou vůči schválení značné výhrady, kvůli možnému neurotoxickému a karcinogennímu účinku. Rozhodnutí FDA se očekává do dvou let. 
Podle informací výrobce je sladidlo Advantame vyrobeno kombinací aspartamu s vanilinem, má čistou chuť podobnou cukru, je stabilní vůči vysokým teplotám a má několikatisíc-násobně (v závislosti na aplikaci) vyšší sladivost než cukr. Vhodnou formou aplikace do potravin a nápojů je kombinace s cukrem nebo vysokofruktózovým kukuřičným sirupem (HFCS). Podle vyjádření Ajinomoto Food Ingredients se jedná o první výrobek řady sladidel nové generace, které mají být představeny během několika nejbližších let.