Bezpečnost potravin

Aditiva (čísla E) dětem nesvědčí

Vydáno: 29. 5. 2004
Autor:

Výsledky nejnovějšího britského výzkumu naznačují, že aditiva (syntetická barviva a konzervační prostředky) v potravinách a nápojích zvyšují u předškolních dětí hyperaktivitu.

Pracovníci z univerzity v Southampton zjistili, že syntetická barviva a konzervační prostředky v potravinách a nápojích zvyšují u předškolních dětí hyperaktivitu a doporučují proto věnovat tomuto problému maximální pozornost. Po vyloučení aditiv z pokrmů a nápojů, které v rámci šetření děti konzumovaly, se počet dětí s vysokou mírou hyperaktivity snížil na polovinu. Byla testována následující aditiva: barvivo tartrazin (E 102), žluť Sy (Sunset yellow FCF, E 110), azorubin (karmoisin, E 122), ponceau 4R (košenilová červeň A, E 124) a jako konzervační látka benzoan sodný (E 211). Výzkum byl iniciován britským  Úřadem pro bezpečnost potravin (FSA), který bude financovat další studii, která bude zahájena v září t.r. Výsledky provedeného výzkumu jsou publikovány v Archives of  Disease in Childhood. Více informací na adrese  nebo zde 

http://www.foodsafetytoday.com