Bezpečnost potravin

Potraviny na českém trhu nebyly nikdy tak bezpečné

Vydáno: 11. 3. 2001
Autor:

potraviny, jakost, nezávadnost

Jsou potraviny na českém trhu dostatečně bezpečné? Na tuto otázku odpověděla tisková konference České zemědělské a potravinářské inspekce (ČZPI), která se konala v rámci Mezinárodních gastronomických veletrhů dne 6.3.2001 v Brně, jednoznačným ano. „Nikdy v historii nebyly potraviny na českém trhu tak bezpečné, jako nyní,“ konstatoval v úvodu tiskové konference ústřední ředitel ČZPI Jakub Šebesta. Své tvrzení doložil výsledky kontrol ČZPI v uplynulém roce. Z celkem 31 807 provedených kontrol sice bylo přibližně 30 procent nevyhovujících, to je však podle Šebesty způsobeno zacílením těchto kontrol do míst, kde je možné očekávat nedostatky. Z pohledu zdravotní nezávadnosti bylo problematických pouze 178 vzorků (tj. 0,57 %), ve kterých byly překročeny mezní hodnoty bakteriálních původců onemocnění z potravin. V dalších 845 vzorcích (tj. 2,69 %) byly překročeny limity cizorodých látek, aditiv apod. Z tohoto počtu připadá zhruba třetina na případy zjištění přítomnosti látek nepovolených předpisy a další třetina na přítomnost látek, které sice jsou povoleny, ale pro jiné komodity. Jak dále informoval ředitel Šebesta, v souvislosti s onemocněním BSE se provádí kontrola správného značení masných výrobků. Ve spolupráci se Státní veterinární správou ČR provedla ČZPI v posledních dvou měsících 65 analýz výrobků, které neuváděly obsah hovězího masa. Přítomnosti hovězí bílkoviny byla prokázána u devíti vzorků, z nichž v šesti případech šlo o výrobek tuzemský a v dalších třech o uzeniny dovezené z Maďarska, Rakouska a Španělska – tedy ze zemí, z nichž nebyl Státní veterinární správou dovoz hovězího masa zakázán. V současné době ČZPI provádí cílenou kontrolu správného označování celozrnných pekařských výrobků.
6. 3. 2001 (Tiskové středisko BVV)